Forum JRK's RPGs

Encyklopedia galaktyczna gier cRPG

W co właśnie gramy?

Strona: « < ... 256 257 258 259 260 261 262 263 264 ... > »

Autor Wyślij
Użytkownik
Na jednej personie nigdy nie polegam, podczas odkrywania poziomu 7 z Rakshy właściwie nie korzystałem, bo miałem dużo kamyczków, a główny bohater jako, że korzystał głównie z Rakshy miał całkiem pokaźne zasoby SP-ków. Rakshę po prostu lubię, ale niestety po tym dungeonie trzeba będzie zmienić go na coś innego prawdopodobnie (już w chwili obecnej brakuje tej personie odrobinę Agl, na niektórych wrogów)... Niemowlaczki już raz spotkałem w liczbie 3 w towarzystwie 2 rąsi i nie zrobiły na mnie wrażenia (chyba mają niskie Agl, bo chyba nawet nie zaczęły kolejki). O kasę nie jest znowu tak trudno (po prostu nie lubię trybu grind (idź do dungeona nr1 i rozwalaj wszystko poza ognistymi żukami, które odbijają obrażenia fizyczne przy pomocy rush mode)), miałem ponad 100k na wejściu do tego dungeona (tzn. zanim zrobiłem zakupy, które powinny mi starczyć na trochę). Ale, kiedyś (pierwsze zejście do łaźni) jak patrzyłem raz na wymagania liska kiedy odrobinę okrwawiony do niego przyszedłem 90k było zdecydowanie nie na moją kieszeń na tamtą chwilę (cena chyba zależy od ilości punków jakie ma zregenerować) chociaż było mnie stać.
Co do eksploracji to lubię robić wszystko w swoim rytmie (czyli na 3 wejścia -> pierwsze zejście tuż po odblokowaniu jak najdalej się da (za pierwszego mini bossa), drugie zejście (gdzieś w połowie deadliniea) by wykończyć Cienia, trzecie zejście (chwile po deadlinie na ocalenie) by wykończyć bossa dodatkowego i odrobinę pogrindować (poszperać za kluczami do złotych skrzynek)).
Swoją drogą jak już pisałem ta gra by bardzo dużo straciła jakbyś podążał zgodnie z opisem "krok po kroku wymaksuj wszystkie S-Linki". Nie jestem graczem (mocno) hardcorowym, a to nie jest gra którą mam zamiar "wymaksować".
Co do Cienia Rise, to ciekawe czy możliwe jest by spaliła wszystkie SP-ki (może trzeba będzie to sprawdzić :-P).
Użytkownik
Mnie też nie zależy by grę wymaksować, bo tego się nie da przechodząc grę za pierwszym razem, ale widzę, że podchodzimy do niej z dwóch różnych stron. Ciebię bardziej interesuje sfera Person i Dungeonów a mnie cała ta otoczko life-dating-sima a przynajmniej widzę, że naprawdę ostro zabrałeś się trening postaci. Ja osobiście nie poświęcam temu aspektowi zbyt wiele uwagi póki nie jest to konieczne jednak nie licząc pierwszego bossa jak na razie nie miałem większych kłopotów nie licząc Yukiko i tego dodatkowego piernikowego króla.

Te niemowlaczki naprawdę dawały mi w kość, no chyba że kolejkę zaczynał główny bohater albo Yukiko, wtedy można było to to towarzystwo spalić. Widocznie za mało inwestowałem w Agility.

Z lisem jak wspomniałem na początku jest naprawdę drogo, ale mam już 5 poziom jego social linka i teraz wyleczenie całej drużyny kosztuje już tylko 40 000 jen. Oczywiście jest to zależne od liczby punktów do przywrócenia.

Co do Cienia Rise. Oj może się zdziwisz kto tu naprawdę jest prawdziwym przeciwnikiem. Sam Cień Rise nie stanowi żadnego zagrożenia...
Aż sobie chyba zagram w końcu w Personę 4. :)
Te nowe jRPG to jednak straszne słabizny przy takich Personach... Krótkie, powtarzalne, bez ciekawszej fabuły...
Użytkownik
Do cienia Rise podchodziłem w końcu za pierwszym dungeon crawlem. Użyłem 2 razy lisa raz za 17k (pierwszy boss), drugi raz za 27k (podejście do Rise) co było całkowicie niepotrzebne, ponieważ po walce zostałem zregenerowany, a sam Cień Rise padł po niecałych 3 rundach (Chie zadała 2 razy krytyk z rzędu). Edit: Ok może nie padł, ale wiadomo co się stało :P
Bossowie to ogólnie raczej śmiech na sali (ten piernikowy król jest chyba jedynym przekoksowanym bossem na poziom - w końcu jako jedyny miał atak który powodował właściwie insta death całej drużyny (nawet gry się broniła) i żeby go pokonać trzeba było użyć lustra fizycznego lub czaru ?Trakan? (taki za 30 SP)), co nie znaczy że same image Cieniów jest jednym z najlepszych imagów wrogów z jakim się spotkałem.
Raksha poszedł w osdtawkę zamieniony na Osu (odrobinę niższy atak, bo nie ma auto atack+, ale za to szybszy i lepsze ataki specjalne), do tego Jacek Piroman i MOC od czasu do czasu (wspomagani niezsyntezowanym królem śniegu). A z dzieciaczkami jak je spotkałem poraziłem sobie w inny sposób (przypomniałem sobie), było to tak: hmm... co by tu wybrać -> mahama -> puff wsysnęło (podatność). Teraz penetruję drugi raz klub, ale przerażają mnie inni wrogowie -> takie latające cosie co nic nie robią, albo rzucają Hamami (Osu jest podatny) i później byli sobie tacy rycerze którzy potrafili nachagowani zjadać po 300 obrażeń (do tego czasem występowali w grupach i czasem w towarzystwie istotek które mogły buffować. Na szczęście są podatni na strach i atomic shlash (czy jakoś tak) skutecznie zmniejsza ich wartość bojową. Do tego Arcane cannon też potrafi przywalić.
Nie wcale nie zaniedbuję moich S-Linków jeden już skończyłem (siła) i zaraz kończę Yosukego, Panie też już na poziomie gdzie można flirtować. Nadal brakuje mi Linka od Kaniego (wiesz może jak się go odblokowuje?). Ekspresje niedługo będę miał wymasterowaną (potrzebuję tego do odblokowania kolejnego poziomu u Nanako, a może to było zrozumienie?). Teraz będę próbował dobić wiedzę do poziomu 4 przed kolejnym testem.
« Ostatnia zmiana: NiBl, 27 sie 2010, 16:26. »
Użytkownik
Co do social linków do końca nie wymasowałem jak na razie żadnego, ale praktycznie chwili mogę kilka z nich już zakończyć. Wyznałem już miłość Yukiko chociaż teraz trochę żałuje, ponieważ coraz bardziej podoba mi się Rise. Co ciekawe nie jest możliwe szybkie wymaksowanie S-Linków z Ryotaro czy Nanako ( a przynajmniej wygląda na to, że nie da się tego zrobić w pierwszej połowie gry).

O nawet nie wiedziałem że po walce z cieniem Rise następuje regeneracja. Nie używałbym wtedy tylu środków przywracających SP. W każdym razie dodatkowy boss w klubie również jest zadziwiająco łatwy. Z tym piernikowym królem poradziłem sobie metodą siłową i liczyłem na szczęście. Ogólnie dla głównego bohatera na jego zasadniczą Personę staram się kreować te związane z błyskawicami/elektrycznością czyli, m.in Dominion, Seryu czy jak obecnie Lilith.

Trzeba po prostu porozmawiać z Kanji gdy go się spotka. Może też sam zaproponować spotkanie podczas lunchtime. Chyba że o czymś nie wiem, bo rzeczywiście już dawno powinieneś mieć taką możliwość. Z Rise będzie możliwe zawarcie social-linka dopiero po drugim egzaminie, ale możecie się już wcześniej razem uczyć.

Na MegaTen Wiki odnośnie Kanji pisze tak: The S. Link is initiated by first talking to a girl at the second floor near the stairs of the main school building. The girl will tell you that Kanji has been skulking around the Home Economics room and is scaring everyone. You will then have the option of dragging Kanji out to hear his side of the story. Knowing that you trust him fully as his senior, Kanji will slowly warm up to you.

Z tego co zauważyłem poziom wiedzy nie wpływa raczej na wyniki egzaminu.
« Ostatnia zmiana: Astarell, 27 sie 2010, 17:15. »
Użytkownik
Poziom wiedzy wpływa na wyniki z egzaminu -> nawet jak odpowiesz wszystkie pytania dobrze na teście to możesz się zakwalifikować tylko do pierwszej dziesiątki, żeby być pierwszy musisz mieć odpowiednią wiedzę. Teraz na weekend odstawiłem Persone (jestem leniem i jeszcze nie skończyłem pisać swojej magisterki, a już prawie wrzesień).

Oczywiście po nockach magisterki nie piszę (przynajmniej jeszcze) i wczoraj dla zmiany klimatu zrobiłem sobie nockę z DDO. Zrobiłem 3 raidy na Harrego (tego biesa z jamy co kiedyś na screenach umieszczałem), oraz raid na pudla Xoriatu (muszę kiedyś umieścić jakiegoś screena). Oczywiście moje szczęście spowodowało, że nadal nie jestem w stanie wykraftować mojego 3Tier-a broni z Sielonej Stali (brakuje mi 1 Kamień i 3 Shrapnele, dla porównania posiadam o 3 łuski więcej niż jest mi potrzeba (przy czym łuski są uznawane za najpotrzebniejszy i najdroższy materiał, ale i tak ich nie sprzedaję bo później jeszcze będę craftował 2 bronie i 2 przemioty)).
Handlarz organów
Ja od jakiegoś czasu w przerwach na lotro ciupie Puzzle Quest 2 i jak już się ogram dziabnę reckę (taka delikatna sugestia do podświadomości "piszcie!" :P)

Obraz wysłany przez użytkownika
Użytkownik
Ja pograłem trochę w Demon's Souls. Rzeczywiście strasznie wciąga i wcale nie jest taka niesamowicie trudna. Przynajmniej pierwsze dwa etapy. Chyba też sporo zależy od wybranej klasy postaci. Projekty poziomów są po prostu świetne, aż chce się zaglądać we wszystkie zakamarki. Klimat miażdży. Zobaczymy, jak będzie dalej... :)
Użytkownik
A ja się bawie moim Xboxem360 i co jak co ale next-geny w dziedzinie RPGowej bardzo średniutko się prezentują. Poza obiema częściami Mass Effect, Fajnalem i Eternal Szmatą nic mi się nie podoba za bardzo. Może jeszcze w najbliższym czasie skusze się na Magna Carta 2.
I wszystko xboxowiczom polecam DeathSpank ;) Świetna zrobiona z jajem pozycja rpgowa z Xbox Live :) (do Nerki: tak tak recka się pisze :D)
Użytkownik
Już niedługo drugi epizod DeathSpanka, ale mi się jakoś demo pierwszego średnio spodobało i chyba nieprędko zagram.
Z Xboxa warto na pewno spróbować Lost Odyssey i Vesperię, podobno to są najlepsze jRPG tej generacji. Ciekaw też jestem Twojej opinii o Star Ocean 4 - mi się bardzo nie podobało i szybko grę odstawiłem (choć kiedyś dam jej szansę). Na Xboxie jest też chyba dostępny Last Remnant, pecetowe demko prezentowało się naprawdę nieźle, JRK chyba też gdzieś grę chwalił. Bardzo żałuję, że nie ma tego na PS3. Próbowałaś Resonance of Fate? Też dobra gra, choć bardzo monotonna chwilami.
Użytkownik
Desty napisał(a)
A ja się bawie moim Xboxem360 i co jak co ale next-geny w dziedzinie RPGowej bardzo średniutko się prezentują. Poza obiema częściami Mass Effect, Fajnalem i Eternal Szmatą nic mi się nie podoba za bardzo. Może jeszcze w najbliższym czasie skusze się na Magna Carta 2.
I wszystko xboxowiczom polecam DeathSpank ;) Świetna zrobiona z jajem pozycja rpgowa z Xbox Live :) (do Nerki: tak tak recka się pisze :D)

A Tales Of Vesperia, Star Ocean 4 i Lost Odyssey? :o
Użytkownik
Kurcze, zapomniałam o tych tytułach :D :D :D Lost Odyssey jest zbyt dla mnie "staroszkolne" :P (wolne walki, stare rozwiązania- z tego co widziałam na filmikach bo nie grałam), ale pewnie pomimo wszystko jak będę mieć dużo wolnego czasu to z chęcią sprawdzę.

A w Star Ocean 4 przeraża mnie plastikowość bohaterów i dungeony robione metodą kopiuj-wklej. I te angielskie głosy... koszmar! Chyba tylko system walki został w tej grze dopracowany.

Na Vesperie się szykuje od dłuższego czasu (narazie leży grzecznie na półce). Chce skończyć te gry co pozaczynałam, żebym mogła się skupić tylko na tym jednym tytule :) + Vesperia na pewno zje mi więcej niż 50h z życia + na pewno będzie trzeba przejść 2 lub 3 razy żeby odkryć wszystko.
Resonance of Fate jak trafie gdzieś tanio to pewnie kupie, chociaż do gry samej w sobie średnio mnie ciągnie.

Za to udało mi się zakupić za 40 zł Fable 2 i o dziwo gra jest fajna ;) Rewolucji, którą zapowiadał Piotruś oczywiście nie ma, ale gra się w to bardzo miodnie. Humor miejscami nieco zbyt prostacki jak dla mnie, ale i tak warto tą pozycje sprawdzić :)

Co do DeathSpanka to sam gameplay (łatwo zginąć), ekwipunek i ekrany statystyk i inne takie pierdoły są rzeczywiście średnio zrobione, ale gra wszystko nadrabia świetnym humorem, który mnie trzyma przy tym tytule :)

I nie chce zabrzmieć jak fanboy (fangirl?), ale czy tylko ja mam wrażenie że większość RPGów tej generacji wyszła na Xbox'a a nie na PS3? Poprawcie mnie jeśli się mylę. I chodzi mi o to co już wyszło, a nie zapowiedzi.

Mój GamerTag jak coś :P : DestynkaPL

Użytkownik
Xbox: Infinite Undiscovery, Last Remnant, Vesperia, Blue Dragon, Lost Odyssey
PS3: Disgaea 3, Trinity Universe, Demon's Souls, Valkyria Chronicles, 3D Dot Gaming Heroes (bo to chyba też RPG), we wrześniu ukazuje się Atelier Rorona, a jakoś na początku przyszłego roku Ar Tonelico 3, za to Vesperia ukazała się tylko po japońsku :), w przyszłości są też pewnie szanse na Atelier Roronę 2, na siłę można wymienić Yakuzę 3 ;) (a w przyszłości Yakuzę 4)
Na dwóch platformach wyszły: Cross Edge, Enchanted Arms, Resonance of Fate, Final Fantasy XIII, Record of Agarest War, Eternal Sonata, Star Ocean (z czego dwie ostatnie gry w wersjach z jakimiś bonusami na PS3).

Nie powiedziałbym więc, że więcej wyszło na Xboxa. Tak na pewno było na początku (Sonata, Vesperia, Star Ocean, Lost Odyssey, Blue Dragon - na PS3 nie ukazały się, bądź ukazały się znacznie później), ale teraz mniej więcej się wyrównało. Na pewno Xbox ma dużego plusa w postaci klasycznych jRPG, czyli Vesperii oraz Lost Odyssey, za to PS3 wkrótce doczeka gier od NIS. :) Ale generalnie na obu platformach panuje straszna bida i bardzo brakuje gier w stylu starszych Finali, Suikodenów, Shadow Hearts, Persony itp.
« Ostatnia zmiana: Piotrek, 29 sie 2010, 11:16. »
Użytkownik
Cross Edge wyszło na xboxa360 tylko w jp.
Piotrek na PS3 nie dopisałeś :White Knight Chronicles,Last Rebelion z angielskich, a z jp Tears to Tiara, Tears to Tiara Gaiden: Avalon no Nazo, Agarest Senki Zero, White Knight Chronicles 2,Mist of Chaos.

Wersja na PS3 Tales of Vesperia jest 2 razy większa- jeśli chodzi o dodatki, postacie , techniki i lochy/ lokacje do zwiedzania.
można też napisać że dopiero teraz zaczęło się rozkręcać jeśli chodzi o rpg na obecnych konsolach.
Na obu platformach mamy tez Fallouta 3, Obliviona, Dragon Age: Origins i chyba Alpha Protocol (na xboxie na 100%, czy na ps3 to nie wiem i nie chce mi sie sprawdzac :P), Risen (j.w.), na xboxie oba Mass Effecty i Fable2, na PS3 Folklore... i pewnie jeszcze o czyms zapominamy ;) Generalnie nie jest tak zle, jest w czym wybierac, kazda platforma ma niezle tytuly. Ja w pazdzierniku zaopatruje sie w PS3, bo Heavy Rain mnie za bardzo ciagnie jednak... no i GT5 tez moze wyjsc niezle. A jak juz nowa czarnulka pojawi sie na poleczce obok x-a to na 100% wyprobuje i inne tytuly - ten caly Demon´s Souls rowniez kusi, chociaz poza opiniami, ze jest rewelacyjna nie wiem jeszcze o tej grze absolutnie nic :P

Poki co pocinam w Red Dead Redemption, smigam wlasnie po Meksyku i gra coraz bardziej mi sie podoba. Naprawde rewelacyjny tytul.

I moglby mi ktos napisac cos o Alpha Protocol ? Recenzje w sieci sprawiaja, ze coraz bardziej nie wiem co o tym myslec, gameplaye na yt sa paskudne... Ale moze jednak nie jest to tak tragiczne :P

Strona: « < ... 256 257 258 259 260 261 262 263 264 ... > »

Forum JRK's RPGs działa pod kontrolą UseBB 1